Jevgenyij Koroljov és a Goldberg-variációk december 5-én a Zeneakadémia Nagytermében

Korunk egyik legkiválóbb Bach játékosának tolmácsolásában hallhatjuk újra Bach remekművét „ha csak egyetlen CD-t tudnék magammal vinni egy lakatlan szigetre, akkor Koroljov Bach-felvételét választanám, mert még az éhségtől és szomjúságtól elepedve is egyre csak ezt a felvételt hallgatnám újra és újra, egészen az utolsó leheletemig”. Ligeti György Az MVM Koncertek – A Zongora-sorozat utolsó hangversenyén, 2023. december 5-én Jevgenyij Koroljovot köszönthetjük a Zeneakadémia Nagytermében. Fazil Say hatalmas sikere után, ahol a Müpában 1600 néző állva ünnepelte a török zongoraművészt, ezúttal a Zeneakadémia Nagytermében hallhatjuk újra a Goldberg-variációkat. Jevgenyij Koroljov a nemzetközi zenei élet különleges jelensége, hallgatóközönségét látványos attitűdök nélkül, rendkívüli művészi és interpretációs képességével és a tolmácsolt művek lenyűgöző spirituális megértésével győzi meg. A világhírű zongoraművész vallja, hogy az igazi művészet több a tökéletes színvonalú technikai megvalósításnál. Az érzelmi hatás átadása nélkül elvész a zene igazi mondanivalója. Bach A fúga művészete Jevgenyij Koroljov által készített CD felvételére Ligeti György világhírű zeneszerző emlékezetesen reagált: „ha csak egyetlen CD-t tudnék magammal vinni egy lakatlan szigetre, akkor Koroljov Bach-felvételét választanám, mert még az éhségtől és szomjúságtól elepedve is egyre csak ezt a felvételt hallgatnám újra és újra, egészen az utolsó leheletemig”. A 2024-es év vendégművészei a Müpában: Grigorij Szokolov, Piotr Anderszewski, Bogányi Gergely és Balázs János. A hangversenyekre jegyek vásárolhatók a Zeneakadémia jegypénztárában és a www.azongora.hu honlapon, ahol további információk olvashatók A Zongora-sorozat 2024-es koncertjeiről is.

2023. december 5. (kedd), 19:30 óra – Zeneakadémia Nagyterem
20. Jubileumi MVM Koncertek – A Zongora
Jevgenyij Koroljov zongoraestje
J. S. Bach: Goldberg-variációk, BWV 988

Rendező: Jakobi Koncert Kft.
Jegyvásárlás a Zeneakadémia jegypénztárában és a www.azongora.hu honlapon.

Virtuozitás és sokszínűség – a XX. század első felének ikonikus darabjait tűzte műsorára Fülei Balázs. A Liszt-díjas zongoraművész november 26- án ad szólóestet a Magyar Zene Háza koncerttermében az MVM Koncertek – a Zongora jubileumi évadának keretén belül.

Fülei Balázs Bartók, Ravel és Gershwin műveivel mutatja meg a zongorahang színárnyalatainak végtelenségét és a három szerző páratlan harmóniai leleményességét. A XX. század egyik legsikeresebb műve, a Rhapsody in Blue Gershwin szóló zongoraátiratában hangzik el. A darabot gyakran a jazzhez kötik, pedig a „Blue” itt egy melankolikus állapotot jelöl, amit a jellegzetes ritmusok tesznek olvadékonnyá. Ravel 1905-ben komponált Tükrök című öttételes műve rendkívüli igényességet vár el előadójától, hangjegyeinek ezrei olyanok, akár a festő palettájának színárnyalatai. Bartók nagyszabású zongoraműve, az Improvizációk pedig a zeneszerző harmóniai zsenialitásának remekműve. A szólóest kivételes élményt ígér az odalátogatóknak.

Fülei Balázs Liszt Ferenc-, Artisjus és Junior Prima-díjas zongoraművész, a hazai és a nemzetközi koncertélet elismert szereplője, repertoárján több mint harminc versenymű szerepel, köztük Beethoven, Liszt, Brahms és Bartók összes zongoraversenye. A Zeneakadémia tanszékvezető egyetemi docense, világszerte tart mesterkurzusokat. Szakmai életének meghatározó állomásai a Zeneakadémia Nagyterme, a Műpa Bertók Béla Nemzeti Hangversenyterme, a bécsi Konzerthaus, az amszterdami Concertgebouw, a tokiói Kioi Hall, a moszkvai Csajkovszkij Konzervatórium, az NCPA Mumbaiban, valamint a New York-i Carnegie Hall, ahol 2008-ban debütált szólóestjével. Fellépett Európa szinte minden országában, Izraelben, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Japánban, Kínában és Vietnámban. Lemezfelvételei közül Christmas with Franz Liszt című szóló albuma 2022-ben elnyerte a Liszt Ferenc Társaság 42. Nemzetközi Hanglemez Nagydíját. 2023-ban újabb négy albummal jelentkezik. Fülei Balázs a Steinway & Sons zongoragyártól 2020-ban kapta meg a kitüntető „Steinway Artist” címet, amelyet olyan világhírű művészek viselnek, mint például Daniel Bareboim, Grigory Sokolov, Evgeny Kissin, vagy Martha Argerich.

A Zongora-sorozat idei utolsó koncertjén Jevgenyij Koroljov Bach: Goldberg-variációk c. művét adja elő december 5-én a Zeneakadémia Nagytermében.

 

  1. november 26. (vasárnap), 19:30 óra

Magyar Zene Háza

  1. Jubileumi MVM Koncertek – A Zongora

Fülei Balázs zongoraestje

Bartók: Improvizációk magyar parasztdalok felett, op. 20

Ravel: Tükrőződések, Éjjeli lepkék, Szomorú madarak, 

Egy bárka az óceánon,  A bohóc hajnali szerenádja, 

Harangok völgye, Gershwin: Rhapsody in Blue

 

A koncert rendezője a Jakobi Koncert Kft.

Jegyvásárlás a Zeneakadémia jegypénztárában, a www.azongora.hu honlapon, ahol további információk is olvashatók a sorozat koncertjeiről.

Fazil Say újra Budapesten, a Müpában ad szólóestet november 21-én Bach Goldberg-variációk c. műve a világhírű zongoraművész műsorán

November 21-én Fazil Say szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek – A Zongora-sorozat a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Fazil Say megkérdőjelezhetetlen kvalitású klasszikus zongoraművész, zeneszerző és jazz-zenész, aki sokoldalúságával a világ minden táján lázba hozza a közönséget. A legmagasabb minőségre törekvő művészként vallja, hogy műfaji kötöttségektől függetlenül csak jó és rossz zene létezik. 1970-ben született Ankarában, irodalmár családban; szülei klasszikus zene iránti vonzalma meghatározó volt számára. Tizenhét évesen ösztöndíjjal került a düsseldorfi Robert Schumann Intézetbe, ahol David Levine irányításával tanult, majd a Berlini Konzervatóriumban folytatta tanulmányait. Huszonhat éves volt, amikor saját szerzeményét, Selyemút című concertóját bemutatták Bostonban. 2004-ben európai és amerikai turnén vett részt Maxim Vengerovval. 2008 óta az Európai Unió felkérésére a kultúrák közötti párbeszéd nagykövete. Rendszeresen meghívást kap a New York-i, Izraeli, Baltimore-i, Szentpétervári és a BBC Filharmonikusoktól, a Bécsi Szimfonikusoktól és az Orchestre National de France-tól. Fellépett a Carnegie Hallban és számos rangos fesztiválon. Koncertjeit Budapesten is hatalmas érdeklődés kíséri, „A Zongora”-sorozaton már 5. alkalommal lép fel rendszeresen zsúfolt ház előtt. A sorozat november 26-án a Magyar Zene Házában Fülei Balázs, majd december 5-én a Zeneakadémia Nagytermében Jevgenyij Koroljov zongoraestjeivel zárul 2023-ban.

  1. november 21. (kedd), 19:30 óra

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

  1. Jubileumi MVM Koncertek – A Zongora

Fazil Say zongoraestje

  1. S. Bach: Goldberg-variációk, BWV 988

 

A koncert rendezője a Jakobi Koncert Kft.

Jegyvásárlás a Müpa és a Zeneakadémia jegypénztáraiban, a www.azongora.hu honlapon, ahol további információk is olvashatók a sorozat koncertjeiről.

Vásáry 90 – A Zongorán túl Vásáry Tamás, Balázs János és Farkas Gábor estje október 18-án a Zeneakadémia Nagytermében

Vásáry Tamás 90. születésnapja alkalmából a Zeneakadémia Nagytermében elevenítjük fel „A
Zongorán túl” hangversenysorozat legszebb pillanatait. A koncerten két zongoraművész, Balázs János
és Farkas Gábor is közreműködik, akik sok szállal kötődnek a különleges jubileumot ünneplő világhírű
zongoraművész-karmesterhez. A hangverseny gyökere 2007-re nyúlik vissza, amikor január 25-én
Vásáry Tamás és Jakobi László „A zenén túl” folytatásaként új sorozatot indított a Nagyteremben „A
Zongorán túl” címmel. Később helyszínként a Festetics Palotát is bevonva Vásáry Tamás a számára
legkedvesebb zeneszerzők – többek között Liszt, Brahms, Chopin, Beethoven, Schubert, Schumann és
Debussy – életéről és műveiről tartott varázslatos előadásokat. Az ünnepi esten nemcsak „A zenén és
zongorán túlról”, hanem pályafutásának kivételes pillanatairól is képet kapunk a hozzá közel álló
művészek bevonásával. Vásáry Tamás hatalmas életpályája egy koncert időtartamába
összesűríthetetlen, de olyan szemléletet és zenei hozzáállást nyerhetünk tőle, amelyről utólag biztosan
elmondhatjuk, hogy szinte transzcendentális hatástgyakorolt az őt hallgatókra.
A sorozat a Müpában folytatódik november 21-én Fazil Say szólóestjével.
Jegyvásárlás a Zeneakadémia jegypénztárában és a www.azongora.hu honlapon, ahol további
információkat találnak a koncertsorozatról.

2023. október 18. (szerda), 19:30 óra – Zeneakadémia Nagyterem

20. Jubileumi MVM Koncertek – A Zongora
Vásáry 90 – A Zongorán túl – Vásáry Tamás estje
Közreműködnek: Balázs János és Farkas Gábor

Balázs János szólóestje szeptember 14-én a Müpában

A Cziffra-évfordulóhoz kapcsolódó világkörüli koncertsorozata és a nagysikerű MVM ZENERGIA idei hangversenyét követően újra a Müpában ad szólóestet Balázs János zongoraművész

 

Szeptember 14-én Balázs János hangversenyével folytatódik az „MVM Koncertek – A Zongora” 20. jubileumi hangversenysorozata a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A Kossuth-díjas zongoraművészt már jól ismeri a közönség magas szintű zongoratechnikájáról, mély zenei gondolkodásmódjáról, széles repertoárjáról és improvizációs képességéről. Különleges tehetségének köszönhetően koncertjei hosszú évek óta jelentős eseményei a hazai és nemzetközi zenei életnek.

A művész legújabb, ImprovisArt című lemezével New Yorkban elnyerte a Music International Grand Prix első-, valamint közönségdíját is. Az albumot a művész egyedülálló módon átiratokból állította össze, ezzel is tisztelegve Cziffra György munkássága előtt. Az elmúlt évben többek között fellépett Fischer Ivánnal a Concertgebouw-ban és Eötvös Péterrel a genfi Victoria-hall-ban.

Itthon számos koncert mellett országszerte az MVM által életre hívott, közkedvelt MVM ZENERGIA című nagyszabású klasszikus zenei esemény kiemelt fellépője és művészeti vezetője, több tízezren követték a jelentős koncerteket a budapesti helyszíneken élőben és a vidéki nagyvárosok kiemelt pontjain online. Szintén nagyszabású, többezer fős koncerteken ünnepelték a művészt többek között Varsóban, Isztambulban, illetve több olasz városban is az elmúlt évben. 2022 októberében a Róma melletti pápai nyári rezidencián, a Castel Grandolfó különleges történelmi tereiben adott koncertet.

Szeptember 14-i koncertjének műsorán C. P. E. Bach, Daquin, Rameau, Scarlatti, Chopin, Liszt és Ravel művei mellett Rahmanyinov és Liszt Ferenc átiratában Kreisler, Gounod és Schubert darabjai is elhangzanak.

Az MVM koncertek-sorozat a Bartók Emlékházban folytatódik Polgár Éva (szeptember 22.) és Pellet Sebestyén (szeptember 28.) zongoraestjeivel. Szeptember 29-től pedig Vigh Andrea estjével kezdetét veszi a 25. Jubileumi Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál.

Jegyvásárlás a Müpa és a Zeneakadémia jegypénztáraiban, valamint a www.azongora.hu honlapon.

 

2023. szeptember 14. (csütörtök), 19:30 óra

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

20.Jubileumi MVM Koncertek – A Zongora

Balázs János zongoraestje

P. E. Bach: Andantino, H. 245, Daquin: Le coucou, Rameau: La poule, Scarlatti: C-dúr szonáta K. 159, Chopin: 3 keringő, Gounod–Liszt: Faust-keringő   *** Liszt: Valse-Impromptu,

Schubert–Liszt: Valse caprice, no. 6, Kreisler–Rahmanyinov: Liebesleid, Ravel: La valse

 

Balázs János egyike a legkeresettebb és legsikeresebb zongoraművészeknek, a világ neves koncerttermeinek állandó szereplője. Azon kevés művészek közé tartozik, akit a közönség szeretete és a szakma elismerése egyaránt körülvesz. Olyan neves művészekkel koncertezett, mint Mischa Maisky, Vásáry Tamás, José Cura, Rost Andrea és Várdai István. A Kossuth-, Liszt-, Prima-, Gramofon-díjas Érdemes művész 16 éves kora óta része a hazai koncertéletnek – ekkor nyerte meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt, melyet az egyetem befejezéséig további 5 jelentős versenyen aratott győzelem – közte a Cziffra zongoraverseny – és számos díj követett. 2013-ban 19 ország művészei közül az Európai Koncerttermek Szövetsége neki ítélte a Rising Star díjat. A Snétberger Központ tanára. 2017-ben a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti-díjjal tüntette ki, jelenleg az MMA levelező tagja. Munkásságát a lengyel állam is kitüntetéssel ismerte el. Kiemelt figyelmet fordít a fiatal művészgeneráció támogatására. Jelenleg a Zeneakadémia egyetemi docense, a Nemzeti Tehetség program mentora, több hazai alapítvány és kuratórium tagja, a Virtuózok című tehetségkutató műsor és a Cziffra verseny zsűritagja. Elhivatottan építi a jövő koncertközönségét: Gyerekeknek tartott ingyenes koncertjeit több tízezren látogatták. Évente egyedülálló szabadtéri zongoraesteket ad MVM ZENERGIA elnevezéssel, itt is sok ezer ember számára szerzett maradandó zenei élményt művésztársaival együtt. 2016-ban klasszikus zenei fesztivált alapított, melyet példaképe, Cziffra György szellemi hagyatékának ápolására ajánlott fel. A fesztivál kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek támogatására, mesterkurzusokkal és magas pénzjutalommal járó díjakkal segíti a pályájuk elején álló művészeket. Önálló bérletei, a „Balázs János 3 arca”, „A Zongora 3 arca”, a „ZongOpera” is teltházzal és osztatlan sikerrel zárultak. Virtuóz játéka, magasszintű zongoratechnikája mély zeneiséggel párosul, különleges képessége van arra, hogy játékával megszólítsa a közönséget. 2022 májusában elnyerte ImprovisArt című lemezével New Yorkban a Music International Grand Prix első- valamint közönségdíját is.

 

 

 

25. Jubileumi Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál

Sztárhárfások, fiatal tehetségek és hárfakiállítás a 25. hárfafesztiválon Gödöllőn, a Királyi Kastélyban

Izgalmas és sokszínű koncertekkel várja az MVM Koncertek a már 25. nemzetközi hárfafesztiválon, Gödöllőn a Királyi Kastélyban a hárfa szerelmeseit. A hagyományosan október elején megrendezésre kerülő fesztiválon a hangszer művészeinek hazai és nemzetközi sztárjai lépnek fel, de fiatal tehetségek is bemutatkoznak. A jubileumi 25. fesztivál nyitókoncertjére, Vigh Andrea különleges hárfaestjére már szeptember 29-én, pénteken este sor kerül. A közel 2 héten át megrendezésre kerülő eseményen olyan sztárhárfások adnak szólóestet, mint Elizabeth Plank, Lenka Petrovic, Jana Bousková és Alexander Boldachev, de kiváló magyar hárfaművészek is fellépnek: Razvaljajeva Anasztázia és Farkas Mira játékát is hallhatják az érdeklődők. Szeptember 30-án, szombaton délelőtt 11 órakor ingyenes koncert keretében fiatal tehetségek mutatkoznak be, aznap délután 3 órakor a Jubileumi Hárfazenekar ad koncertet. Október 1-jén, vasárnap délelőtt Vigh Andrea és Gulyás Csilla hárfabemutató koncertjén a gyermekek vehetik birtokukba a fesztivált. A záró gálakoncertre október 7-én kerül sor Alexander Boldachev, Jana Bousková, Vigh Andrea és a Budapesti Vonósok közreműködésével. Idén sem maradhat el a hárfakiállítás, ahol az érdeklődő felnőttek és gyerekek megismerkedhetnek Anne-Marie és Gérard David (Svájc), valamint a Salvi, a Lyon&Healy és a Camac hárfagyárak csodálatos hangszereivel. Az ingyenes délelőtti és délutáni koncertekre regisztrálni kell az mvmkoncertek@gmail.com  e-mail-címen. A fesztivál pontos programja megtekinthető a www.azongora.hu honlapon.

MVM KONCERTEK

2023. szeptember 29. – 2023. október 7.

25. Jubileumi Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál

Gödöllői Királyi Kastély – Díszterem, Lovarda, Barokk Színház

JEGYVÁSÁRLÁS

 

2023. szeptember 29. (péntek), 19 óra

Nyitókoncert – Vigh Andrea hárfaestje

Közreműködnek: Drahos Béla (fuvola), Devich Gergely (cselló), Szatmári Zsolt (klarinét)

és a Korossy-kvartett (Korossy-Khayll Csongor – I. hegedű, Osztrosits Éva – 2. hegedű,

Kurgyis András – brácsa, Devich Gergely – cselló)

Debussy: Két tánc, Hasselmans: Elégia, Hasselmans: Forrás, Gluck: Boldog lelkek tánca, Ibert: Entr’acte,

Smetana–Trneček: Moldva-fantázia, Bruch: Kol Nidrei, Ravel: Habanera, Ravel: Bevezetés és allegro

JEGYVÁSÁRLÁS

 

2023. szeptember 30. (szombat), 11 óra

Fiatal tehetségek hárfakoncertje

(A belépés díjtalan, de regisztrálni kell az mvmkoncertek@gmail.com e-mail-címen!)

REGISZTRÁCIÓ

 

2023. szeptember 30. (szombat), 19 óra

Razvaljajeva Anasztázia és Zuzanna Elster (Lengyelország) kéthárfás estje

Ptaszyńska: Euridice’s Dream, Dukay Barnabás: belső csendben a lélek … némaságunkat fogadd el

Uram hangszeres antifóna a végtelenhez (Ősbemutató), Kowalski: Ticking Clocks,

Grieg: Válogatás a Lírikus darabok c. zongoraciklusokból (Dargay Marcell átiratában)

JEGYVÁSÁRLÁS

 

2023. október 1. (vasárnap), 11 óra

Hangszerek Világa A hárfa sokszínűsége

Hárfabemutató koncert gyerekeknek, műsorvezető: Vigh Andrea hárfaművész

(A belépés díjtalan, de regisztrálni kell az mvmkoncertek@gmail.com e-mail-címen!)

REGISZTRÁCIÓ

 

2023. október 1. (vasárnap), 19 óra

Elisabeth Plank (Ausztria) hárfaestje

Zamara: Mes premières pensées – Romance,

Spohr: Variations pour la harpe, sur l’air „Je suis encore dans mon printemps”, op. 36,

Kowalsky: A Rose-Toned Fragment, Mahler: Adagietto aus der Symphonie Nr. 5 für Harfe solo (arr. Elisabeth Plank),

Ferek-Petric: Mind control (no Major Tom), Parish Alvars: Scenes of my Youth – Grande Fantaisie pour la harpe, op. 75

JEGYVÁSÁRLÁS

 

2023. október 3. (kedd), 19 óra

Farkas Mira hárfaestje

Közreműködnek: Drahos Rebeka (fuvola), Bársony Péter (brácsa)

Dubois: Terzettino, Glinka: Három orosz dal, Doppler–Cassilda: Fantázia,

Brahms: Lerchengesang, Abendregen, Debussy: Szonáta fuvolára brácsára és hárfára

JEGYVÁSÁRLÁS

 

2023. október 4. (szerda), 19 óra

Lenka Petrović (Szerbia) hárfaestje

Händel: Prelude and Toccata in C minor (arr. Grandjany),

Mozart: Piano Sonata No. 13 in B-flat major, K. 333 (I Allegro, II Andante cantabile, III Allegretto grazioso),

Bartók: The Night’s music from Out of Doors, sz. 81 (arr. L. Petrović),

Liszt: Les Jeux d’eaux à la Villa d’Este (arr. L. Petrović),

Ravel: Jeux d’eau (arr. L. Petrović), Salzedo: Jeux d’eau, Smetana–Trneček: Vltava (The Moldau)

JEGYVÁSÁRLÁS

 

2023. október 5. (csütörtök), 19 óra

Jana Boušková hárfaestje

S. Bach: Suite in E minor BWV 996, C. Ph. E. Bach: Sonata in G major, Rössler – Rosetti: Sonata in E flat major,

Spohr: Fantasie in C minor, op. 35, Debussy: Arabesque No 1, Saint-Saëns–Trneček: Allegro appassionato,

Parish Alvars: Introduction, Cadenza and Rondo, op. 57

JEGYVÁSÁRLÁS

 

2023. október 6. (péntek), 19 óra

Alexander Boldachev hárfaestje

„Confession” – Gluck: Orfeo ed Euridice – Melodie, Mozart: Lacrimosa, Brahms: Intermezzo no. 2,

Vivaldi: Winter from Seasons, Arvo Pärt: Fratres, Boldachev: Confession, Healey: Celtic Island, Tiersen: Porz Goret,

Chopin: Etude, Prelude, Valse, Mussorgsky: Promenade, Tchaikovsky: Valse Sentimentale, Shostakovich: Waltz no. 2

JEGYVÁSÁRLÁS

 

2023. október 7. (szombat), 19 óra – Gödöllői Királyi Kastély

A 25. Jubileumi Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál Gálakoncertje

Közreműködnek: Jana Boušková, Alexander Boldachev, Vigh Andrea

és a Budapesti Vonósok (Művészeti vezető: Botvay Károly, koncertmester Pilz János)

A műsor hamarosan megtekinthető a www.azongora.hu honlapon

JEGYVÁSÁRLÁS

 

Hárfakiállítás

Művészeti vezető: Vigh Andrea

Jegyek megvásárolhatók a kastély jegypénztárában, tel.: 06-28-410124,

a Zeneakadémia jegypénztárában Budapesten, a https://azongora.jegy.hu honlapon

és megrendelhetők a mvmkoncertek@gmail.com e-mail-címen.

 

Jegyárak: 3–4–5–6–8.000 Ft

Jegyinformációk: (Jegyvásárlás teljes áron)

1.kategória: 1–4. sor, 2. kategória: 5–6. sor, 3. kategória 7–8. sor,

4.kategória: helyfoglalás érkezési sorrendben a 9. sortól – teljesárú jegy,

5.kategória: helyfoglalás érkezési sorrendben a 9. sortól – nyugdíjas és diákjegy

 

Kedvezményes jegyvásárlás: 2023. július 15-ig a jegyek 1.000 Ft kedvezménnyel vásárolhatók meg.

 

Kedvezményes jegyvásárlási lehetőségek a hárfások részére:

A kedvezményes jegyek kizárólag az mvmkoncertek@gmail.com e-mail-címen rendelhetők meg.

A hárfát tanuló növendékek és hárfatanárok 2023. július 15-ig 500 Ft-os egységáron vásárolhatnak jegyeket a gödöllői esti hangversenyekre a 3–4. kategóriában.

A kísérők (hárfásonként 1–1) 1.000 Ft-ért rendelhetnek jegyet ebben az időszakban.

Ezekkel a jegyekkel a 9. sortól lehet helyet foglalni érkezési sorrendben! A további elfoglalható helyekről a terem ajtajában álló jegyszedők adnak információt.

 

2023. július 16-tól szeptember 14-ig a hárfás kedvezményes ár 1.000 Ft.

A kísérők 2.000 Ft-ért rendelhetnek jegyet ebben az időszakban.

 

Valamennyi kedvezményes jegyfoglalás utolsó időpontja: 2023. szeptember 14.

Szeptember 15-től csak teljes áron vásárolhatók jegyek.

 

A kedvezményes jegyek kizárólag az mvmkoncertek@gmail.com e-mail-címen rendelhetők meg.

A 40 éves Mandel Quartet koncertjei a budapesti Festetics Palotában

Középkori, reneszánsz és barokk táncok

A 40 éves Mandel Quartet koncertjei a budapesti Festetics Palotában

Délelőtt 11 órakor ingyenes koncert gyerekeknek,

este 7 órakor a „Jubileumi koncert” az MVM Koncertek sorozatában

 

Több mint 10 év után újra az eredeti összeállításban hallgathatja meg a közönség az elmúlt évtizedekben világszerte nagy sikert aratott együttest. Délelőtt 11 órakor gyerekeknek tartanak hangszerbemutató koncertet, amelyre a belépés díjtalan, de regisztrálni kell az mvmkoncertek@gmail.com e-mail-címen. Este 7 órakor kerül megrendezésre a jubileumi koncert, amelyen középkori, reneszánsz és barokk táncokat hallgathat meg a közönség az együttes előadásában.

 

A Mandel Quartet 1981-ben alakult Budapesten. Az együttesben Mandel Róbert középkori és reneszánsz tekerőlantokon, Kállay Gábor blockflőtéken, rebecen játszik és énekel, Jakobi László basszus rebecen és csellón, Márta István zeneszerző csembalón és reneszánsz ütőhangszereken játszik.

 

A régizene együttes Magyarországon kívül a legfontosabb hangversenyeit San Franciscóban a Berkeley Early Music Festivalon, Rio de Janeiroban a Theatro Municipalban, a Bregenzer Festspielén, a müncheni Deutsches Museumban, a tel-avivi Old Jaffa Chamber Music Festivalon, a comoi Autunno Musicale fesztiválon, a ferrarai Aterforumon és a mexikói Cervantino Festivalon adta. Számos televízió- és rádióállomás rendszeresen sugározza zenéjüket, de a régi magyar zene hírnevét öregbítették azok a több-tízmillió néző által figyelemmel kísért élő show-műsorok is, amelyek közül a hamburgi NDR Talkshow, a Radio Vaticana, a New York-i NBC Today, a chicagoi WFMT „Studs Terkel Show”, a londoni BBC-TV „Pebble Mill at One” és „Blue Peter”, a SKY-NEWS „Beyond 2000” televízió show és a WQXR rádióshow, a los angelesi KPFK vagy a bécsi ORF állomások voltak a legemlékezetesebbek.

Mandel Róbert, az együttes művészeti vezetője, mint hangszerkészítő és hangszerrestaurátor a múzeumokban fellelhető eredeti példányok hű másolataként maga készítette a hangszereit. Tekerőlantjával az 1980-as évek elején a világon elsőként koncertezett az USA-ban, Ausztráliában és Izraelben.

 

A koncert műsora:

 Középkori táncok a Harleiana kéziratból, 14. sz. – Itália,

Giovanni Picchi: Ballo Ongaro, 16. sz. – Itália,

Táncok a Kájoni kéziratból, 16–17. sz. – Magyarország,

Tylman Susato: Danserye, 1551 – Antwerpen,

Anonym: Greensleeves to a Ground, variációk, 16. sz. – Anglia,

Claude Gervaise: Francia táncok, 16. sz. – Párizs,

Michel Corrette: Suite Premiere, 3 Chansons, Que vous diraige maman, 18. sz. – Párizs,

Anonym: Pozsonyi táncok, 18. sz. – Pozsony, Táncok a Lőcsei kéziratból, 17. sz. – Lőcse,

Anonym: Nouvelle Collection d’Hongroises, 19. sz. – Bécs,

Hajdútáncok, 16–17. sz. – Közép-Európa

 

Jegyek vásárolhatók a Zeneakadémia jegypénztárában, a www.azongora.hu honlapon és a hangverseny helyszínén, kizárólag a hangversenyek kezdete előtt 1 órával.

Berecz Mihály szólóestje május 25-én a Magyar Zene Házában

Új helyszínen folytatódik a „20. Jubileumi MVM Koncertek – A Zongora-sorozat”

Berecz Mihály szólóestje május 25-én a Magyar Zene Házában

A fiatal, 26 éves zongoraművész már harmadik alkalommal lép fel az MVM Koncertek – A Zongora-sorozaton. 2021-ben Arkagyij Volodosz beugrójaként a Müpában aratott nagy sikert, majd 2022-ben a Zeneakadémia Nagytermében adott szólóestet. Május 25-én Berecz Mihály zongoraestjével debütál a jubileumi 20. sorozat a Magyar Zene Házában, ahol Rameau, Haydn, Thomas Adés és Beethoven műveit hallgathatják meg az érdeklődők. A koncert közben a zongoraművésszel Seidl Dénes beszélget, amely során a művekről, illetve arról lesz szó, hogy a művészt milyen viszony fűzi ezekhez a darabokhoz.

Berecz Mihály aktív szereplője a hazai koncertéletnek. Zongorajátékára, egyéni hangjára olyan művészek figyeltek fel, mint Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás, Vashegyi György, Keller András, Záborszky Kálmán, Gál Tamás, Ménesi Gergely és Malcolm Bilson. Tizenhat évesen a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben játszotta el Ravel G-dúr zongoraversenyét Kocsis Zoltán vezényletével. Azóta számos magyar karmesterrel és zenekarral lépett fel. Külföldi fellépései közül kiemelkedik két berlini hangverseny, amelyet a Konzerthausban, illetve a Filharmóniában adott. Berecz Mihály számos hazai és nemzetközi verseny nyertese, díjazottja. 2017-ben első helyezett lett a Debut Berlin, 2018-ban a II. Manhattan-i Zenei versenyen, még ugyanebben az évben megnyerte a londoni Királyi Zeneakadémia Harriet Cohen Bach-díját. Tanulmányait Londonban a Royal Academy of Music Zongoraművész szakán végezte kiemelkedő teljesítménnyel. 2021-ben a zürichi Anda Géza verseny Liszt-Bartók különdíjasa lett, ugyanebben az évben megkapta a Junior Príma Díjat. 2022 januárjától a Liszt Ferenc Zeneakadémia kamaratanszékének tanára. 2022 februárjában a Cziffra Alapítvány tehetség díjasa.

Repertoárja rendkívül széles: Bachtól kezdve kortárs zeneszerzők műveiig terjed. Több zenekritikus is felső fokon nyilatkozott kifinomult, stílus- és kottahű, ugyanakkor felszabadult, energikus interpretációiról, Vashegyi György karmester egy interjúban így fogalmazott: „Berecz Mihály nemzeti kincs, hozzáfogható tehetséget, azt hiszem, nem láttam még.”

A koncertről és a sorozatról további információk olvashatók a www.azongora.hu honlapon.

 

  1. május 25. (csütörtök), 19:30 óra – Magyar Zene Háza

20.Jubileumi MVM Koncertek – A Zongora

Berecz Mihály zongoraestje

Rameau: Pièces de Clavecin – 3 tétel, Haydn: G-dúr szonáta, Hob. XVI:39,

Thomas Adés: Blanca-változatok, Beethoven: c-moll szonáta, op. 111

 

Jegyek vásárolhatók a Zeneakadémia jegypénztárában és a www.azongora.hu honlapon.

MÜPA-bérlet 2024

MVM Koncertek – A Zongora 2024

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

2024. január 31. (szerda), 19:30 óra – Bogányi Gergely 

2024. március 13. (szerda), 19:30 óra – Grigorij Szokolov 

2024. május 22. (szerda), 19:30 óra – Balázs János 

2024. szeptember 12. (csütörtök), 19:30 óra – Piotr Anderszewski

 

 

Müpa-bérletárak (4 hangversenyre – 25 % kedvezménnyel):

42.000, 36.000, 30.000, 21.000, 15.000 Ft

Szólójegyek vásárlása esetén a négy koncert ára: 56.000, 48.000, 40.000, 28.000, 20.000 Ft

Jegyárak: Grigorij Szokolov: 20.000 – 18.000 – 16.000 – 10.000 – 8.000 Ft

Piotr Anderszewski, Bogányi Gergely és Balázs János: 12.000 – 10.000 – 8.000 – 6.000 – 4.000 Ft 

Előzetes bérletfoglalás a jakobikoncert@gmail.com e-mail-címen lehetséges 2023. április 15-ig.

 

 

Hangversenyeinkre jegyek és bérletek vásárolhatók

a Zeneakadémia és a Müpa jegypénztáraiban előreláthatóan április 30-tól.

Internetes jegyvásárlás és további információk koncertjeinkről a www.azongora.hu honlapon olvashatók.

 

A bérletek megrendelhetők az mvmkoncertek@gmail.com e-mail-címen is.

mvmkoncertek@gmail.com      www.azongora.hu        www.facebook.com/azongora

 

 

Helyárak és helykategóriák – A Zongora 2024 – Müpa-bérlet

1. kategória: Földszint 16. sor, Földszint páholyok, 1. em. Középerkély 12. sor

2.kategória: Földszint BC sor, Földszint 712. sor, 21. sor, 1. em. Középerkély 3. sor

3.kategória: Földszint A sor, 1315. sor, 2223. sor, 1. em. Középerkély 45. sor,

1.em. Pódiumerkély, 1. em. Oldalerkély 1. sor

4.kategória: Földszint 1620. sor, 2425. sor, 2. em. Középerk. 12. sor, 1.em. Oldalerk. 2. sor

5.kategória: 2. em. Középerkély 37. sor, 2. em. Oldalerkély, 2. em. Pódiumerkély

A 3. emeletet és az orgonaülést még nem nyithatjuk meg.

Vigh Andrea_foto_Felvegi Andrea

A 25. Jubileumi Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál közreműködői

MVM KONCERTEK

2023. szeptember 29. – 2023. október 7.

Jubileumi Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál

Gödöllői Királyi Kastély, Díszterem, Lovarda, Barokk Színház

 

2023. szeptember 29. (péntek), 19 óra – Gödöllői Királyi Kastély

Nyitókoncert – Vigh Andrea hárfaestje

 

2023. szeptember 30. (szombat), 11 óra – Gödöllői Királyi Kastély

Fiatal tehetségek hárfakoncertje

(A belépés díjtalan, de regisztrálni kell az mvmkoncertek@gmail.com e-mail-címen!)

 

2023. szeptember 30. (szombat), 19 óra – Gödöllői Királyi Kastély

Razvaljajeva Anasztázia és Zuzanna Elster kéthárfás estje

 

2023. október 1. (vasárnap), 11 óra – Gödöllői Királyi Kastély

Hangszerek Világa A hárfa sokszínűsége

Hárfabemutató koncert gyerekeknek, műsorvezető: Vigh Andrea hárfaművész

(A belépés díjtalan, de regisztrálni kell az mvmkoncertek@gmail.com e-mail-címen!)

 

2023. október 1. (vasárnap), 19 óra – Gödöllői Királyi Kastély

Elisabeth Plank (Ausztria) hárfaestje

 

2023. október 3. (kedd), 19 óra – Gödöllői Királyi Kastély

Farkas Mira hárfaestje

 

2023. október 4. (szerda), 19 óra – Gödöllői Királyi Kastély

Lenka Petrović (Szerbia) hárfaestje

 

2023. október 5. (csütörtök), 19 óra – Gödöllői Királyi Kastély

Jana Boušková hárfaestje

 

2023. október 6. (péntek), 19 óra – Gödöllői Királyi Kastély

Alexander Boldachev hárfaestje

 

2023. október 7. (szombat), 19 óra – Gödöllői Királyi Kastély

A 25. Jubileumi Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál Gálakoncertje

Közreműködnek: Jana Boušková, Alexander Boldachev és Vigh Andrea

 

Művészeti vezető: Vigh Andrea

Hárfakiállítás

 

Jegyek megvásárolhatók a kastély jegypénztárában, tel.: 06-28-410124, a Zeneakadémia jegypénztárában Budapesten, a www.azongora.hu honlapon és megrendelhetők a mvmkoncertek@gmail.com e-mail-címen.

 

Jegyárak: 1–2–3–4–5–6–8.000 Ft

Jegyinformációk: (Jegyvásárlás teljes áron)

1. kategória: 1–4. sor, 2. kategória: 5–6. sor, 3. kategória 7–8. sor,

4. kategória: helyfoglalás érkezési sorrendben a 9. sortól – teljesárú jegy,

5. kategória: helyfoglalás érkezési sorrendben a 9. sortól – nyugdíjas és diákjegy

 

Kedvezmények mindenki számára 2023. június 20-ig!

2023. június 20-ig valamennyi helyreszóló jegy kategóriánként 1.000 Ft kedvezménnyel vásárolható meg.

(Tehát az 8.000 Ft-os jegy ára 7.000 Ft, az 5000 Ft-os 4.000 Ft…)

 

Kedvezményes jegyvásárlási lehetőséget biztosítunk a hárfások részére, a kedvezményes jegyek megrendelhetők kizárólag az mvmkoncertek@gmail.com e-mail-címen.

Valamennyi kedvezményes jegyfoglalás utolsó időpontja: 2023. szeptember 15.

Ezt követően csak teljes áron vásárolhatók jegyek.

 

Jegyvásárlás a Zeneakadémia jegypénztárában és a  www.azongora.hu honlapon.