Berecz Mihály szólóestje az MVM Koncertek – A Zongora-sorozaton

A Zeneakadémia Nagytermében március 23-án ezúttal már közönség előtt lép fel a fiatal zongoraművész. A Zongora-sorozaton első alkalommal Arkagyij Volodosz beugrójaként már nagy sikert aratott 2021. január 12-én, a csak online módon közvetített koncertet (Bach: Goldberg-varációk) több ezer érdeklődő hallgatta meg. Ezúttal Bartók és Chopin műveire épülő koncertjét várhatóan nagy érdeklődés mellett már közönség előtt tarthatja meg a Zeneakadémia Nagytermében. A magyar-lengyel szerzők műveiből összeállított műsor Lutoslawski 2 etűdjével egészül ki.

A fiatal, 25 éves zongoraművész már aktív szereplője a hazai koncertéletnek. Zongora játékára, egyéni hangjára olyan művészek figyeltek fel, mint Kocsis Zoltán, Vásáry Tamás, Vashegyi György, Keller András és Malcolm Bilson. 16 évesen már a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben játszotta el Ravel G-dúr zongoraversenyét Kocsis Zoltán vezényletével. Azóta számos magyar karmesterrel és zenekarral lépett fel. Külföldi fellépései közül kiemelkedik két berlini hangverseny, amelyet a Konzerthausban, illetve a Filharmóniában adott. Berecz Mihály számos hazai és nemzetközi verseny nyertese, díjazottja. 2017-ben első helyezett lett a Debut Berlin és a II. Manhattan-i Zenei versenyen. 2018-ban megnyerte a londoni Királyi Akadémia Harriet Cohen Bach-díját. Tanulmányait Londonban a Royal Academy of Music Zongoraművész szakán végezte kiemelkedő teljesítménnyel. 2021-ben a zürichi Anda Géza verseny Liszt-Bartók különdíjasa lett, ugyanebben az évben megkapta a Junior Prima Díjat. 2022 januárjától a Liszt Ferenc Zeneakadémia kamaratanszékének tanára. 2022 februárjában a Ciffra Alapítvány tehetség díjasa.

Repertoárja rendkívül széles: Bachtól kezdve kortárs zeneszerzők műveiig terjed. Több zenekritikus is felső fokon nyilatkozott kifinomult, stílus- és kottahű, ugyanakkor felszabadult, energikus interpretációiról, Vashegyi György karmester egy interjúban így fogalmazott: Berecz Mihály nemzeti kincs, hozzáfogható tehetséget, azt hiszem, nem láttam még.

  1. március 23. (szerda), 19:30 óra – Zeneakadémia Nagyterem

Berecz Mihály zongoraestje – „MVM Koncertek – A Zongora”

Bartók: Szabadban, Chopin: Négy mazurka, op. 24, Bartók: Három etűd, op. 18, Liszt: 12. magyar rapszódia

***  Bartók: Rapszódia, op. 1, Lutosławski: Két etűd, Chopin: Polonéz-fantázia, op. 61

 

Jegyek vásárolhatók a Zeneakadémia jegypénztárában és a www.azongora.hu honlapon.

A koncertekre az elmaradt MVM Koncertek jegytulajdonosai is regisztrálhatnak az mvmkoncertek@gmail.com e-mail-címen. Rendező: Jakobi Koncert Kft.