Loading...
Alice Sara Ott 1988-ban született Münchenben. Négy évesen kezdett zongorázni, egy év elteltével pedig már a Münnich Herkulessaal tehetségkutató verseny döntőseként vált ismertté a német komolyzene világában. Tizenkét évesen bekerült a salzburgi Mozarteum zongoraszakos osztályába,miközben német és japán tehetségkutató versenyek díjait nyeri el. Nemzetközi hírű zongoristaként, 2010 óta számos nagyzenekarral lépett fel Európában és a tengerentúlon egyaránt (München, Zürich, Bázel, Torontó, Chicago). Tíz év alatt tizenegy albuma jelent meg, melyek közül az elsőn (2009) Liszt 12 darabból álló Transzcendens etűdök című sorozatát adja elő. Legújabb lemeze, 2018-as Nightfall a Deutsche Grammophon kiadóval közös együttműködés tizedik évfordulójára jelent meg, Satie-, Debussy- és Ravel-művekkel. Az új album műsorát egy japán és egy európai turné követte, olyan kiemelkedő állomásokkal, mint Párizs, Stuttgart, Bécs, München, Baden- Baden, London.
A fiatal művésznő küldetésének tartja, hogy a klasszikus zenét a világ minden tájára elvigye és mindenkivel megszerettesse: “Fel kell számolnunk azt a tévhitet, hogy a komolyzene valami olyasmi, ami a jómódú és magasan kvalifikált emberek kiváltsága, mert ez nem igaz. Nem kell műveltnek lenned ahhoz, hogy élvezd a klasszikus zenét. A zene hallgatása tesz műveltté.”
A Jakobi Koncert szervezésében megvalósuló, legelső budapesti szólóestjén (2020.02.01.) az új lemezen található Satie és Debussy darabok mellett, Chopin művek is felcsendülnek.