Loading...

„Sokkal érzékenyebben nyúl a billentyűkhöz, mint a látó emberek…az ő játékában olyan érzékenység van jelen, ami nálunk természetszerűleg nem lehetséges. Azt merném mondani, hogy Chopin-i mértékkel lehetne ezt a képességet mérni…” – Kocsis Zoltán.

Érdi Tamás hangversenyével folytatódik az „Online koncertek a művészek otthonában”-sorozat az MVM Koncertek keretében. A Prima Primissima- és Liszt-díjas zongoraművész koncertjén Mozart, Bartók és Kodály műveket hallgathatnak meg az érdeklődők. Koncertjeit a Carnegie Hall, a Lincoln Center és a Barbican Center hallgatóságával együtt immár 28 ország publikuma élvezte. Kiemelkedő sikerrel játszott a Torontói, az Izlandi, a Szverdlovszki, az Azerbajdzsáni Szimfonikusokkal, a román Enescu Filharmonikusokkal és a Bécsi Mozart Zenekarral. Érdi Tamás álmodta meg azt a sikeres szabadtéri klasszikus zenei fesztivált, amely hatodik éve nyaranta kerül megrendezésre KLASSZ a pARTon! címmel a Balaton, a Duna, és egyéb hazai folyók partján, ahol esténként világhírű muzsikusok koncertjeit élvezheti a minőségi zenére vágyó közönség. A koncert közben Érdi-Harmos Réka beszélget a zongoraművésszel, így az érdeklődők betekintést kaphatnak a nagyon népszerű művész ünnepnapjai mellett a hétköznapok világába is. A hangversenyre online jegyek vásárolhatók 3 kategóriában a www.azongora.hu honlapon, ahol további információk is olvashatók a zongoraestekről. Az elmaradt koncertek kárpótlásaként az MVM Koncertek bérletesei és jegyvásárlói díjmentesen nézhetik meg és hallgathatják meg a hangversenyeket az mvmkoncertek@gmail.com címen való jelentkezéssel. A sorozat következő eseménye június 7-én Balogh Ádám zongoraestje lesz az Opera Zongorateremben.

 

2021.június 2. (szerda), 19 óra

„Online koncertek a művészek otthonából”

Érdi Tamás zongoraestje – „MVM Koncertek – A Zongora”

Live streaming – Beszélgető partner: Érdi-Harmos Réka

Mozart: d-moll fantázia, K. 397, Mozart: B-dúr szonáta, K. 333,

Bartók: Improvizációk magyar parasztdalokra, op. 12, Bartók: Allegro Barbaro,

Bartók: Román népi táncok, Kodály: Marosszéki táncok

 

Részletes életrajz:

Érdi Tamás Gundel-, Junior Prima- és Prima Primissima-díjas zongoraművész 2014-ben megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, 2019-ben pedig a legnagyobb zenei elismerésnek számító Liszt-díjat. Zongoratanulmányait hatéves korában kezdte Becht Erikánál, aki mind a mai napig tanára. 17 évesen Moszkvában megnyerte a Louis Braille zongoraversenyt, majd a Bécsi Zeneakadémián eltöltött két év után felvételt nyert a torontói Királyi Zene Konzervatóriumba, ahol Leon Fleisher növendékeként szerzett művészdiplomát. Tizenéves hallgató, amikor Budapesten majd Torontóban megjelenik két Mozart-lemeze, amelyek mára ötödik kiadásukat élik meg. Egy jeles amerikai szaklap, az American Record Guide 2000-ben Mozart játékának kiemelkedő érzelmi mélységét és lenyűgöző kifejező erejét méltatta, s azt R.Serkin, V.Ashkenazy, M.Uchida, E.Kissin és C.Haskil játékához hasonlította. Koncertjeit a Carnegie Hall, a Lincoln Center és a Barbican Center hallgatóságával együtt immár 28 ország publikuma élvezte. Magyarországra való hazatérése óta Chopin, Schubert, Liszt, Bartók és Beethoven lemezei a Hungaroton gondozásában jelennek meg, fő mentorai pedig Kocsis Zoltán és Vásáry Tamás voltak, akikkel tucatnyi nagy sikerű koncertet adott. Kocsis Zoltán 2010-ben így nyilatkozott: „Sokkal érzékenyebben nyúl a billentyűkhöz, mint a látó emberek…az ő játékában, bizonyos dinamikai tartományokban olyan érzékenység van jelen, ami nálunk természetszerűleg nem lehetséges. Azt merném mondani, hogy Chopin-i mértékkel lehetne ezt a képességet mérni…”. Érdi 2019-ben hatodik alkalommal kapott meghívást Varsóba, a híres Chopin-szobor alatti hangversenyre, ahol több mint hétezres közönség hallgatta. Antoni Grudziński, a Varsói Chopin Társaság elnöke szerint előadó művészi stílusa joggal érdemelte ki a zongoraművészek világ-élvonalában betöltött tartós helyét. Kiemelkedő sikerrel játszott a Torontói, az Izlandi, a Szverdlovszki, az Azerbajdzsáni Szimfonikusokkal, a román Enescu Filharmonikusokkal és a Bécsi Mozart Zenekarral. Érdi Tamás álmodta meg, azt a sikeres szabadtéri klasszikus zenei fesztivált, amely hatodik éve nyaranta kerül megrendezésre KLASSZ a pARTon! címmel a Balaton, a Duna, és egyéb hazai folyók partján, ahol esténként világhírű muzsikusok koncertjeit élvezheti a minőségi zenére vágyó közönség. 2018-ban a Fesztivál az Európai Örökség   hivatalos rendezvényeként elindított egy európai nyári fesztiválláncot, Tamás az ÉV nagyköveteként Rijekában és Pozsonyban koncertezett, majd számtalan külföldi fesztivál kapcsolódott fesztiválunkhoz. A Pandémia miatt 2021-ben elhalasztott koncertekre lassan sor kerül: Ljubljana, Palermo, Katowice, London, és az olasz Emilia Romagna Fesztivál várta Tamás szólóestjét, ez utóbbira úgy tűnik, augusztusban sor kerül.