A Zongora 1-ben, Érdi Tamás

2017. március 16. (csütörtök), 19.30 óra – Zeneakadémia Nagyterem
Érdi Tamás zongoraestje – „Érdi Tamás-bérlet 1. – A Zongora 1-ben”
Beethoven: cisz-moll szonáta (Holdfény), op. 27/2, Schubert: Négy impromptu, op. 90 D 899,
Schubert: Három zongoradarab, op. posth. D 946

Jegyvásárlás:

Érdi Tamás

Érdi Tamás egy hibás inkubátor következtében elvesztette a látását. Zenei érdeklődésére hamar felfigyeltek. Tanárai (Becht Erika, Eckhardt Gábor) egy speciális módszerrel, a darabok újra-komponáltatásával ’láthatóvá’ teszik számára a kottát. 15 évesen a Budapesti Tavaszi Fesztiválon Mozart zongoraversennyel és Vásáry Tamás vezényletével aratja az első sikert, 17 évesen Moszkvában első helyezést ér el a Louis Braille Nemzetközi Zongoraversenyen, majd felvételt nyer a Bécsi Zeneakadémiára. 18 évesen egy ötzongorás produkcióval első helyezést érnek el Salt Lake Cityben a Gina Bachauer Zongoraversenyen. 19 évesen megjelenik két Mozart CD-je, ami tavaly a harmadik kiadást érte meg. 2000-ben a Mozart lemezek Kanadában is nagy sikert aratnak.
2002-ben szerez művészdiplomát Leon Fleisher tanítványaként a Torontói Royal Konzervatórium ösztöndíjasaként. Torontói tanulóévei alatt játszott a Torontói Szimfonikusokkal, az Izlandi Szimfonikusokkal, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Bécsi Mozart Zenekarral, a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Szverdlovszki Szimfonikusokkal, és 2011-ben ő zárta a romániai Liszt Évet az Enescu Szimfonikusokkal. Fellépett a Carnegie Hallban, a Lincoln Centerben. Játszott Szibériában, Kuwaitban, Libanonban, Amerika, Kanada és Európa számos nagy városában, legutóbb Londonban a Barbican Centerben. Varsóban, a híres Chopin szobor alatt több alkalommal 4000 embernek zongorázott. Itthon szinte minden városban, minden szimfonikus zenekarral játszott.
Szólóestje 2005-ben a Művészetek Palotájának első komolyzenei DVD- je volt. Lemezei a Hungaroton gondozásában jelennek meg/ 2003: Schubert szólóest CD,- 2004: Chopin CD, – 2005: MÜPA szólóest DVD, – 2006: Liszt- Bartók CD,- 2007: Gyertyafényes Chopin koncert DVD Szatmárnémeti főterén. – 2009: Születésnapi koncert a Szépművészeti Múzeumban Kocsis Zoltánnal és Vásáry Tamással DVD.
2008-ban megkapta a 30 év alatti tehetséges fiataloknak járó Junior Prima díjat, 2010-ben pedig a Príma Primisszima Díj győztese a komolyzene kategóriában, ami hazánkban az egyik legnagyobb elismerésnek számít.
2012-ben pedig megkapja a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét.
37 éves és eddig 27 országban koncertezett.